Презентація студентського видавничого проєкту ювілейного випуску «Поміж текстом: журналісти для журналістів». «Війна і медіа»

6 червня 2023 року о 12:00 год в 407 аудиторії гуманітарного корпусу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбудеться презентація студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів». Ювілейний 5 випуск: «Війна і медіа».

Це видання ювілейне – п’ятий випуск студентського видавничого проєкту, яке має назву «Війна і медіа». У книжці вміщено 25 інтерв’ю з фахівцями медіа Прикарпаття та України, які записані студентами 3-го і 1-го курсів спеціальності «Журналістика» факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Також додано матеріли журналістів та студентів про війну: цікаві факти, свідчення, роздуми. Видання адресоване викладачам, журналістам, учням і студентам навчальних закладів, а також усім, кого цікавить медіадіяльність.

Студентський видавничий проєкт започаткований 2018 року у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент», «Дизайн видання» та «Видавнича справа» і приурочений до Дня журналіста, який відзначається 6 червня. У проєкті беруть участь студенти 3-го та 5-го курсів спеціальності «Журналістика». Студенти спілкуються з усіма, аби передати досвід поколінь, який знадобиться кожному медійнику в його професійній діяльності, а також щоб допомогти тим, хто ще визначається з професією. Ідея проєкту належить доцентці кафедри журналістики кандидатці наук із соціальних комунікацій Галині Пристай, яка впродовж п’яти років є керівником та упорядником шести випусків видань.

Станом на 1 січня 2023 року студентами впродовж чотирьох років (2018–2022 рр.) у межах реалізації проєктної діяльності видано п’ять випусків книжок та зафіксовано 150 інтерв’ю з фахівцями засобів масової інформації Прикарпаття і вихідцями з цього краю. Студенти на практичних заняттях самі впорядковували видання: придумували назви, розділи, дизайн, розшифровували взяті інтерв’ю, писали та редагували журналістські тексти. А ще відвідували видавництва, редакції, друкарні; цікавилися перебігом набору їхніх книжок. Це був неабиякий практичний досвід для студентського творчого колективу.

Шостого червня 2019 року студенти-журналісти презентували перший випуск друкованого проєкту. У першому випуску видання впорядковано та систематизовано 50 інтерв’ю, взяті студентами 3-го й 5-го курсів у журналістів Прикарпаття. Цей випуск містить 4 розділи: «Сила і авторитет професійного слова: думки журналістів-фахівців», «Відверто про журналістику: погляди молодих фахівців», «Юні в професії: студенти про журналістику», «Слово від інтерв’юерів». Інтерв’ю в межах розділів представлені за абеткою прізвищ журналістів. Сканкопії відгуків студентів-інтерв’юерів, які впорядковано у четвертому розділі, згодом можуть стати цінними рукописами.

Другий випуск книжки друкованого проєкту (2020 р.) виданий за кошти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У цьому виданні впорядковано та систематизовано 58 інтерв’ю, взяті студентами 3-го й 5-го курсів спеціальності «Журналістика» у професійних медійників, які щодня втамовують «інформаційний голод» мільйонів людей. Студенти-укладачі цього випуску зазначають, що кореспонденти з нами усюди: у смартфонах, на телеекранах, на папері й навіть у навушниках. Тому другий випуск їхнього видання має назву «Кухня журналістики Прикарпаття» та відкриває знайомі всім імена відомих журналістів в іншому світлі. На сторінках книжки висвітлено фахове зростання не тільки працівників медіапростору Івано-Франківщини, а й тих вихідців із Прикарпаття, які ризикнули спробувати свої сили за межами рідного краю.

Третій випуск студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів» (2021 р.) має свою «родзинку». У ньому майбутні журналісти вирішили змінити початкову концепцію видання і збагатити його різними журналістськими жанрами, тож поряд з уже традиційними інтерв’ю в книжці вміщено есе, історії та нариси про журналістів і журналісток, які суттєво розширили межі уявлень про цю професію, втіливши їх у нову ідею та обкладинку. Слід зазначити, що у збірці висвітлено не тільки біографії, а й поради і переживання відомих франківських журналістів та юних «акул пера».

2022 року вийшли два випуски друкованого проєкту: четвертий і спецвипуск. Спецвипуск «Поміж текстом» приурочений до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника. 14 травня 2021 року у Русові майбутні журналісти взяли участь у Міжнародному науковому конгресі «Василь Стефаник і світова культура», який був присвячений 150-річчю від дня народження письменника. Тут вони мали змогу поспілкуватися з родичами, односельчанами новеліста, науковцями та багатьма іншими учасниками заходу. Кожен поділився своїми спостереженнями й роздумами про митця. Беручи інтерв’ю у гостей конгресу, ми хотіли довести, що Стефаникова творчість – це не лише «коротко і страшно».

Видання «Голос із Русова» вийшло за ініціативи та підтримки ректора університету професора Ігоря Цепенди і є спецвипуском (5 випуск) видавничого проєкту «Поміж текстом» кафедри журналістики факультету філології, який започаткований 2018 року. У творчій команді були студенти 1–5 курсів. Деякі з них уже працюють як журналісти у різних медіа Прикарпаття. Запропоновані у книжці інтерв’ю з мешканцями і гостями села Русова та їх коментарі, записані в день відзначення 150-річчя Василя Стефаника студентами спеціальності «Журналістика» факультету філології, є унікальними у своїй оригінальності та, без сумніву, матимуть велике значення для прийдешніх поколінь. Також до видання додано студентські художні роздуми про особистість і творчість Великого земляка. Інтерв’ю та коментарі представлено за абеткою прізвищ. Видання супроводжують авторські фотографії. Видання адресоване викладачам, учням, студентам навчальних закладів, журналістам, державним діячам, а також усім, кого цікавлять життя і творчість Василя Стефаника.