Відкрито меморіальну дошку відомого українського вченого Ярослава Заборовського

Сьогодні в Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку кандидату історичних наук, колишньому викладачу, доценту, професору, завідувачу кафедри історії Стародавнього світу і середніх віків історичного факультету (1967–1998 рр.) Івано-Франківського педагогічного інституту імені Василя Стефаника (нині – Прикарпатський національний університет) Ярославу Заборовському. Її встановили на фасаді обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

На відкриття завітали родичі та близькі професора, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, представники місцевої влади та викладачі університету.

“Наш професор Ярослав Заборовський — це Вчитель, який вклав дуже багато своїх учнів, особливо з історії стародавнього світу. З початком відновлення української незалежності Ярослав Юрійович став одним із фундаторів досліджень про митрополита Шептицького. Пам’ять про Вчителя, його вшанування — це дуже символічно, оскільки для багатьох франківців він є непересічною постаттю”, – зазначив у своєму виступі ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

“Дякую усім, хто сьогодні прийшов вшанувати пам’ять мого батька. Справді тато був талановитим вченим, він мав здатність мислити нестандартно. Мені дуже шкода, що він не встиг реалізувати увесь свій науковий потенціал. Багатьох людей він навчив розуміти історію, суспільні процеси, які відбувалися, а найголовніше – це бути патріотами. Для нас він був люблячим татом, дідусем, чоловіком і ми завжди знали, що в будь-якій ситуації він нам допоможе і підкаже”, – ділиться спогадами дочка Ярослава Заборовського Данута.

Довідково: Ярослав Заборовський народився 8 серпня 1939 року у місті Львові. Батько Юрій Васильович Заборовський, мама Анна Теодорівна Солярів. Під час хрещення отримав подвійне ім’я Мар’ян-Ярослав.

В 1944 р. після повернення з заслання трагічно загинув тато Юрій. Закінчив школу в 1956 р. усі випускні іспити здав на оцінку 5 (“добре”). Того ж року вступив на історичних факультет ЛНУ ім.Івана Франка. Науковий керівник Іван Вейцківський, дипломна робота “Історія Республіканського Риму”.

Закінчив навчання в 1961 р. працював вчителем у звичайній сільській школі с.Бітля Львівської обл. 1967 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: “Спроби вирішення аграрної кризи кінця 130-х рр. до.н.е в Республіканському Римі”.

1964-1967 рр. працював викладачем історії в Дрогобицькому університеті.

У 1967 р на запрошення ректора Устенка перейшов працювати до Івано-Франківського педагогічного університету, на посаду доцента, з 1990 р професора, заступник декана факультету історії 1976-1977, 1979-1981.

Активно взяв участь у виході УГКЦ з підпілля, став першим проректором з навчальної роботи Івано-Франківської духовної семінарії святого Йогафата. Завідувач кафедри “Історії стародавнього світу та середніх віків” ПНУ ім. В. Стефаника 1992-1999.

З 2000 року працював в Івано-Франківському обласному інституті педагогічної освіти, не полишав наукової роботи.

Помер 26 січня 2021 р. в місті Івано-Франківську.